Online műsor hallgatása
  15:08:28 Július 19. Péntek, Emília napja  
 
 
   
 
 
 
  
 
  
 
 
 
   Felíratkozás a hírlevélre
  Íratkozzon fel hírcsatornánkra! RSS hírcsatorna
   Hírarchívum
    Adatvédelmi tájékoztató
 
 
 
 
Fortuna Hírek  
Paks II. is szerepet játszhat az energiarendszer szénmentesítésében
2019.02.14. 14:48:20
Az atomenergia és a megújulók együttes alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja az OECD NEA, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynöksége új tanulmánya, amelynek bemutatóját Magyarországon tartották egy nemzetközi konferencia keretében. „A dekarbonizáció költségei” című kiadvány bemutatója alkalmából szervezett sajtótájékoztatón a szervezet főigazgatója, William D. Magwood és ?Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy a megújulók és az atomenergia használatával lehet eredményt elérni az energiarendszer szénmentesítésében.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynöksége új tanulmányának bemutatóján Süli János tárca nélküli miniszter köszönetet mondott William D. Magwoodnak a megtiszteltetésért, hogy az OECD NEA a kiadvány világpremierjének helyszínéül Magyarországot, Budapestet választotta. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, hogy a tanulmány egyértelműen megerősíti az általa számos alkalommal kifejtett álláspontot, miszerint a klímavédelmi célok elérése érdekében az atomenergiát és a megújulókat nem egymás ellenében kell vizsgálni, hanem azokat okosan kombinálva kell alkalmazni az energiamixben.

Süli János

A tájékoztatón William D. Magwood azt mondta: Magyarország fontos, aktív tagja a 33 tagországot magába foglaló nemzetközi szervezetnek. Arról is beszélt, hogy az OECD legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elemzésekkel segítse a döntéshozók munkáját. A most napirenden lévő témák közül az energia az egyik legfontosabb - tájékoztatott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökségének főigazgatója.

William D. Magwood

A tanulmányban szereplő költségelemzések arra szolgálnak, hogy segítségükkel és az ország adottságainak figyelembe vételével a tagországok kialakíthassák a legkedvezőbb energiamixet. A tanulmány arra ad választ, hogy az atomenergia és a megújulók együttes alkalmazása miként lehet hatékony.
William D. Magwood véleménye szerint az energiarendszer szénmentesítése óriási kihívást jelent. A főigazgató azt mondta, az OECD NEA elemzései igazolták, hogy ez a célkitűzés csak az alacsony szén-kibocsátású technológiák alkalmazásával lehetséges: atomenergiával, vízenergiával és „változó” megújulókkal.
A karbonmentességről szóló kiadvány bemutatója alkalmából tartott sajtótájékoztató másik kiemelt témája a Paks II. beruházás volt, amiről a projektért felelős tárca nélküli miniszter számolt be. Süli János beszélt arról, hogy a hazai villamosenergia-fogyasztás nő, sorra dőlnek meg a rendszerterhelési rekordok. Ugyanakkor egyre nagyobb az áramimport aránya is, azaz az ország függősége.

Süli János

Az imporfüggőséget - mint William D. Magwood főigazgató is kiemelte - minden ország lehetőség szerint szeretné elkerülni.

William D. Magwood

Az OECD NEA tanulmányának bemutatója alkalmából szervezett konferencia mintegy 150 résztvevőjét Süli János miniszter köszöntötte. Előadásában is kifejtette, hogy a hazai villamos energia rendszer folyamatosan magas importaránnyal működik: a felhasznált áram harmadát vásárolja Magyarország külföldről, ennek mértéke folyamatosan növekszik. Emlékeztetett rá, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkokat üzemidejük végén, 2032-2037 között le kell állítani, a hazai hagyományos erőműpark pedig jelentős mértékben elöregedett. Mindezek alátámasztják azt, hogy az új paksi atomerőművi blokkok megépítése és rendszerbe állítása elengedhetetlen az ország ellátásbiztonsága, az áram megfizethető áron tartása és a klímavédelmi célok elérése szempontjából.

 
 
[06.03. 00:14]Paks II. Családi Nap a városi strandon  
[06.03. 00:12]Paks II. Interaktív kamion  
[06.03. 00:07]Paks II. Akadémia: együttműködés hat hazai egyetemmel  
[06.03. 00:04]A régió is szerephez jut a Paks II. projektben
[04.29. 22:37]Paks II. számít a magyar kutatók, tudósok munkájára  
[04.29. 22:16]Paks II. Zrt. fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást is  
[04.29. 22:14]Paks II. arculata a Vigadó Galériában  
[04.29. 22:09]Jótékonysági akcióhoz csatlakozott a Paks II. Atomerőmű Zrt.  
[04.29. 22:06]Paks II. számít a magyar kutatók, tudósok munkájára  
[03.31. 22:10]Országjáró körútra indul a Paks II. kamion  
Korábbi hírek
Az utolsó 30 hír
Az utolsó 50 hír
Az utolsó 100 hír
Bonyhád és környéke (archív)
Cece, Sárbogárd és környéke (archív)
Kezdőlap
 
Zomborka ZoltánZomborka Zoltán
   06:00 - 09:00
07:55
Maluma - HP
07:51 Gáspár Laci - Fülledt, forró nyár
07:33 Mabel - Don't Call Me Up
07:25 Funkstar De Luxe / Laid Back - Sunshine Reggae 2000
07:02 Katy Perry - Never Really Over
06:54 Warpigs / Tommyboy - Monte Carlo
06:33 Lady Gaga / Beyonce - Telephone
06:26 Britney Spears - Oops! I Did It Again
06:23 Pa-Dö-Dő - Te vagy a legjobb dolog a héten
06:20 Yves Larock - Rise Up
partnereink
  © 2004-2018, Fortuna Rádió 7030 Paks, Kereszt utca 25/a.    tel/fax: +36 (75) 411-111    e-mail: info@fortunaradio.hu     Adatvédelmi tájékoztató  Íratkozzon fel hírcsatornánkra!


    Bezár  
Online műsor Új weboldal nemsokára